Stichting AORC-LEBO wil in Amsterdam sportprojecten opzetten, die de jeugd en dan vooral de kansarme jeugd de kans geeft om te sporten. Daarbij heeft de stichting de grootste binding met voetbal en speelt in op lokale trends onder jongeren zoals de opmars van het straatvoetbal. Jeugd op straat voetbal en pingelt vaak op kleine veldjes. Op straat zorgt dat voor een goede ontwikkeling van techniek en controle over de bal. De belangrijkste insteek is dat de jongeren vaardigheden leren, drempels leert overwinnen, betrokken zijn en voldoening halen uit sport en samenspel.
Sport is een middel wat goed ingezet kan worden om competenties te verbeteren. Zo ook Panna Straatvoetbal. Bij Panna Straatvoetbal leer je samenwerken, afmaken en om te gaan met verlies. Het is een tactisch spel, waarin je moet beslissen of je voor het aantal doelpunten gaat of voor de ‘panna’. Panna zorgt daarnaast voor wederzijds respect en hierbij is fairplay, ondanks de ‘streetscene’ erg belangrijk. Panna Straatvoetbal zorgt voor persoonlijke talentontwikkeling. Belangrijke is:
- Communicatie: Leren samen te werken en na te denken over de tactiek.
- Emotie: Leren omgaan met emotie. Wat als je medespeler een fout maakt?
- Sportiviteit: Accepteren van het handelen van de tegenstander, scheids en medespeler.
Panna is een spel wat explosief is en kort duurt. Dit komt de gezondheid ten goede. Met panna proberen wij de jeugd aan te zetten te oefenen, zodat ze zich persoonlijk ontwikkelen. Hierdoor zal:
- Het zelfvertrouwen omhoog gaan,
- De gezondheid verbeteren
- Een kind misschien sporten leuk gaan vinden en wordt er gekeken of het mogelijk is om door te stromen naar een (zaal)voetbalvereniging
Foto’s tijdens de Panna K.O. toernooien: